Beklag niet vervolgen strafbaar feit

Wil je een artikel 12 procedure starten?

Beklag starten arrow-right
1

Wij helpen jou met het opstellen van een rechtsgeldig document

2

Je maakt een account aan en rekent online af

3

Vanuit je eigen account kun je het complete document ophalen

Mr. Willem Jan Ausma (advocaat) legt je graag uit hoe het werkt.

Het Openbaar Ministerie bepaalt welke strafbare feiten het voor de strafrechter wil brengen. De officier van justitie beoordeelt onder meer of het feit bewezen kan worden en of het algemeen belang gediend is bij vervolging. Vervolgens bepaalt de officier van justitie of kan worden volstaan met een transactie of een strafbeschikking, of dat de strafrechter zich over de zaak moet buigen.

Het kan zijn dat de officier van justitie besluit de zaak af te doen met een transactie of strafbeschikking, terwijl de direct belanghebbende (dat is de aangever, als slachtoffer of als nabestaande van het slachtoffer) vindt dat de zaak voor de rechter moet worden gebracht. In dat geval kan een procedure worden gestart waarbij aan het gerechtshof wordt verzocht om alsnog tot vervolging over te gaan. Dit gaat door middel van een beklag niet-vervolgen strafbaar feit. {Artikel 12 SV}.

Het gerechtshof kan besluiten het beklag te behandelen op een besloten terechtzitting. Bij deze zitting is beginsel geen advocaat nodig. Na de inhoudelijke behandeling kan het gerechtshof het beklag gegrond verklaren waarna de officier van justitie alsnog de zaak aan de rechter dient voor te leggen.

Door op het formulier hiernaast te klikken en de vragen te beantwoorden, wordt duidelijk of het indienen van een klaagschrift zinvol is. Als dat zo is maak je een beveiligd account aan en krijg je een aantal vervolgvragen voorgelegd die in het klaagschrift worden verwerkt. Het klaagschrift wordt door Ausma De Jong Advocaten gecontroleerd en binnen een werkdag beschik je over een rechtsgeldig document.

Wanneer extra informatie of aanvullende bijlagen vereist zijn, word je daarvan op de hoogte gesteld.

JHO | Betrouwbaar | Professioneel | Gemakkelijk