Datum

22 januari 2019

Categorieën

Strafrecht

“Ik heb een strafbeschikking ontvangen en ik betaal wel, dan ben ik ervan af”. Herkenbaar? Dan raden wij u toch aan om de strafbeschikking niet zomaar te betalen of uit te voeren! Een strafbeschikking is namelijk een vorm van een vervolging. Hieronder vier redenen waarom bezwaar maken tegen een strafbeschikking zinvol kan zijn. 

Een strafbeschikking van het CJIB herkent u aan de letter O in de rechterbovenhoek van de brief.


1. Strafbeschikking = strafblad!

Een strafbeschikking ontvangt u voor zwaardere overtredingen en sommige misdrijven zoals vernieling, onder invloed achter het stuur, bedreiging, heling of een snelheidsovertreding van meer dan 30 km/h. Voor dit soort overtredingen krijgt u dan ook een strafblad wat grote gevolgen kan hebben. Wanneer u bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig heeft voor een nieuwe werkgever of vrijwilligersfunctie. Het accepteren, uitvoeren of betalen van een strafbeschikking leidt dus tot een strafblad.


2. Laat een rechter ernaar kijken

Een strafbeschikking is niks anders dan een voorstel van een straf zodat u niet voor de rechter hoeft te komen. Wanneer u de strafbeschikking accepteert, uitvoert of betaalt erkent u dat u schuldig bent zonder dat de rechter hiernaar heeft gekeken. Het voorstel komt namelijk van het Openbaar Ministerie (OM) en niet van de rechter. Bezwaar maken zorgt ervoor dat een rechter beoordeelt of de strafbeschikking wel of niet terecht is.

3. Geen of weinig bewijs

Uit een recent artikel van het NRC blijkt dat het OM in de praktijk vaak bij weinig of mager bewijs toch een strafbeschikking oplegt. Er wordt namelijk verder niet gecontroleerd hoe het OM tot de opgelegde straf komt. Het kan dus best zijn dat u helemaal geen straf hoort te krijgen of dat helemaal geen sprake is van een strafbaar feit. Door bezwaar te maken kijkt een rechter naar uw zaak en wordt beoordeeld of er wel genoeg bewijs is en wat dit bewijs betekent. 

4. Betalen in termijnen

Een strafbeschikking van het OM kan betekenen dat u in één keer een heel hoog bedrag moet betalen. Voor veel mensen is dit niet altijd mogelijk of een zware last op de maandelijkse uitgaven. Wanneer u bezwaar maakt kunt u de rechter vragen of er in termijnen betaald mag worden.

Ons advies luidt dan ook

Betaal, accepteer of voer een strafbeschikking niet zomaar uit. Wij adviseren u om uw dossier op te vragen. In uw dossier staan namelijk feiten en het bewijs. Zo is te beoordelen of de strafbeschikking terecht is of niet. In de praktijk is het niet makkelijk om zelf uw dossier op te vragen en dit te beoordelen. Wanneer u hier niet zelf uitkomt, vraag dan via Juridische Hulp Online uw dossier op en laat een van onze advocaten er naar kijken. De advocaat kijkt met een kritisch oog naar de feiten en het bewijs en kan u adviseren of bezwaar maken zinvol is. De rechter is in onze ogen de enige partij die onafhankelijk is en u een straf mag opleggen. Al helemaal wanneer u hierdoor een strafblad krijgt. Bij een (mogelijk) onterechte boete adviseren wij dan ook dat u in bezwaar gaat.

Let op! U heeft slechts 14 dagen de tijd om in bezwaar te gaan dus wacht niet af!

Ron Engelhart jurist bij Juridische Hulp Online

Delen