Datum

1 november 2017

Categorieën

Strafrecht

Auteur: Willem Jan Ausma (Ausma De Jong Advocaten)

De beste manier om je als dienstverlener in de klant te verplaatsen is om zelf eens klant te zijn. Niet door het plegen van een misdrijf of strafbaar feit maar in mijn geval had ik een notaris nodig. Het ging om een standaardmodel die op een paar punten op mijn situatie diende te worden aangepast. Dat is iets wat ik eigenlijk net zo goed zelf kan doen mits ik over het juiste model beschik. De tarieven voor dergelijke standaardwerkzaamheden zijn jarenlang kunstmatig hoog gehouden totdat de markt werd opengesteld en er zelfs bij een zogenaamde ‘Hema-notaris’ tegen aanzienlijk lagere prijzen op eenvoudige wijze een testament of samenlevingscontract kan worden verkregen.

Ook in de advocatuur zijn er vele ‘standaard’-werkzaamheden waarvoor op zich geen advocaat nodig is, maar wel kennis van zaken voor het op de juiste wijze indienen van bepaalde verzoeken en klaagschriften. Zelfs het instellen van hoger beroep of cassatie kan tegenwoordig digitaal per e-mail. Voor dergelijke werkzaamheden is de consument al gauw een paar honderd euro verder, zelfs als men in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand.

De mogelijkheden om beslag te leggen zijn de laatste jaren aanzienlijk verruimd. De afhandeling van het beslag laat helaas te wensen over. Daar kan een advocaat voor worden ingeschakeld maar een verzoek tot teruggave aan in eerste instantie de officier van justitie en als deze teruggave weigert of in het geheel niet reageert, gevolgd door een klaagschrift aan de rechtbank, is niet bijzonder ingewikkeld. Alleen dienen wel de juiste wegen te worden bewandeld. Dit geldt voor een aantal andere procedures in het strafrecht, zoals bij een inbeslagname van het rijbewijs, schadevergoeding, bezwaar tegen afstaan DNA of het omzetten van een taakstraf, verzet tegen een strafbeschikking dan wel een beklag tegen het niet vervolgen van een strafbaar feit nadat er aangifte is gedaan.

Dit bracht mij samen met het bedrijf Different Thinking Company op het idee om de benodigde formulieren voor de ‘doe het zelver’ ter beschikking te stellen. Maar dan wel zo dat de instanties, zoals rechtbanken, openbaar ministerie en andere instellingen er mee uit de voeten kunnen en de documenten dus rechtsgeldig zijn. Het resultaat is: Juridische Hulp Online!
Omdat het gemak de mens dient zijn deze formulieren beschikbaar via het online platform www.juridischehulponline.nl. In een aantal gevallen zijn de formulieren zelfs gratis maar ook dan worden ze op relevante punten door juristen gecheckt, zodat deze het stempel ‘rechtsgeldig’ verkrijgen en door de juiste instantie ook daadwerkelijk in behandeling worden genomen.

Juridische Hulp Online stelt de burger in de gelegenheid op snelle wijze en tegen een aantrekkelijk prijs de juiste procedure te voeren die het strafrecht betreffen.

Delen